Kulki proteinowe hakowe
Pomysł na kulkę proteinową, jako przynętę na ryby karpiowate, narodził się w kolebce wędkarstwa karpiowego - Wielkiej Brytanii, w latach 70 dwudziestego wieku. Zanim na rynku rozpowszechniła się na dobre proteina, karpiarstwo było dużo mniej popularną pasją, niż inne odmiany wędkarstwa. Wprowadzenie i upowszechnienie kulki proteinowej oraz metody włosowej, sprawiły iż wędkarstwo karpiowe zyskało ogromną popularność. Ale cóż takiego rewolucyjnego jest w kulce proteinowej że zmieniła obraz karpiarstwa? Kulki proteinowe to przede wszystkim dwie innowacje. Po pierwsze dzięki procesowi produkcji udało się uzyskać przynętę z twardą otoczką, która powoduje iż mniejsze ryby takie jak leszcz czy lin, mają ograniczone możliwości podjadania kulek wyłożonych przecież specjalnie na karpia. I po drugie dzięki specyficznemu procesowi ich wytwarzania kulka, w zależności od techniki jest przygotowana, może wytrzymać w wodzie o wiele dłużej niż jakakolwiek wcześniej stosowana przynęta inie ma ryzyka że "spadnie" z haczyka. Przed pojawieniem się kulek proteinowych, karpiarze stosowali różnego rodzaju przynęty, zazdrośnie strzegąc przepisów na nie, przez co niezwykle trudno było zacząć karpiować nie mając kogoś kto wprowadziłby chętnego w arkana tej trudnej sztuki. Wprowadzenie na rynek, kulek proteinowych przyczyniło się w ogromnym stopniu do spopularyzowania wędkarstwa karpiowgo na całym niemal świecie.